Ioanna Lazarou

Idealist and Visionary

Εγκλωβίστηκα με τον Εχθρό μου

‘Αρθρο της Ίωάννας Λαζάρου – Πρόεδρος του Hellenic Diaspora Group

Υπάρχει μια πτυχή σε όλη αυτή την ιστορία με την καραντίνα και τον κορωνοϊό που δεν έχουμε σκεφτεί ή ακόμη και ασχοληθεί σχεδόν καθόλου. Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κάτι που μπορεί να μην απασχολεί καθημερινά τα ΜΜΕ, όμως το βιώνουν πολλοί συνάνθρωποι μας καθημερινά επειδή έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε τέσσερις τοίχους με τον εχθρό τους. Είναι λογικό και επόμενο, την περίοδο της καραντίνας να εκτιναχτούν στα ύψη τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση 44χρόνης που δολοφονήθηκε από την σύζυγο της με κυνηγετική καραμπίνα και σαν να μην έφτανε αυτό έγινε μπροστά στα μάτια της ανήλικης κόρης τους.

Είναι γεγονός πως τα παιδιά βιώνουν άσχημες καταστάσεις μέσα στην καραντίνα. Αυτές οι καταστάσεις που βιώνουμε με την οικονομική καταστροφή πολλών ανθρώπων παγκοσμίως έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες και στην προσωπική καταστροφή. Η οικονομική ανέχεια μαζί με τον εγκλεισμό μέσα σε τέσσερις τοίχους φέρνει στα άκρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι, ξεσπούν ασκώντας είτε σωματική είτε ψυχολογική βία κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση. Βέβαια, μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που έχει οδηγήσει τόσο κόσμο στα τάρταρα και δεν προνοεί για την σωστή οικονομική στήριξη των επαγγελματιών. Μόνο δανεικά μπορεί να δίνει χωρίς να υπολογίζει πως οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα δάνεια.

Έτσι λοιπόν πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να βρούμε την λύση μόνοι μας. Πρέπει να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και προπαντός τα παιδιά εκείνα των οποίων οι κραυγές είναι σιωπηλές εφόσον είναι φυσικό να μην ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας. Για να μην αναφέρω πως υπάρχει ακόμη η πρακτική πως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν μιλούν γιατί φοβούνται τι θα πει ο οικογενειακός περίγυρος και η κοινωνία, η ίδια κοινωνία και οικογενειακός περίγυρος που θα έπρεπε να τα προστατεύσουν.

Πρέπει να καταλάβουμε πως η υποχρεωτική καραντίνα δεν δημιούργησε μια νέα κατάσταση, την έκανε όμως πολύ χειρότερη. Μας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια. Τα θύματα πρέπει να μιλήσουν αλλά πολλές φορές δεν έχουν την απαραίτητη δύναμη ψυχής για να το καταφέρουν, ειδικά μετά από όσο έχουν περάσει. Αν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, τα θύματα αυτά θα χάσουν την δουλειά τους, θα χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, θα καταστρέψουν τη ζωή τους. Ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία απρεπών συμπεριφορών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περιστάσεις όπως η ενδοοικογενειακή βία. Τα θύματα δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος το εγκλεισμού, θεωρώντας πως όλα θα γίνουν όπως πριν. Τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και κανείς δεν θα πρέπει να τις ανέχεται.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι έγκλημα και διώκεται αυτεπάγγελτα. Αν είστε θύμα μπορείτε:

  • Να καλέσετε το 100
  • Να στείλετε γραπτό μήνυμα στο 100 με την ακριβή σας διεύθυνση, ονοματεπώνυμο και το είδος επείγουσας ανάγκης, π.χ. δέχομαι βία από τον/την σύζυγό μου.  
  • Να καλέσετε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία απευθύνεται σε γυναίκες και προσφέρει στήριξη νομική, ψυχολογική, και φιλοξενία σε ξενώνες. Μπορείτε επίσης να στείλετε και e-mail στο sos15900@isotita.gr

   Αν κάποιο παιδί είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας μπορείτε να απευθυνθείτε στο Χαμόγελο του Παιδιού, καλώντας το 1056 που είναι η Εθνική Γραμμή SOS για παιδιά, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111. Στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε επίσης και τα διάφορα τηλεφωνικά κέντρα που λειτουργούν. Ενδεικτικά:

Το Χαμόγελο του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη

Παπακυριαζή 3, 54645, Τηλέφωνο:  2310-250160

 

Το Χαμόγελο του Παιδιού στην Πάτρα

Όθωνος Αμαλίας 83, 26221, Τηλέφωνο: 2610-332499

Αυτή την κατάσταση δυστήχως,  την βιώνουν αυτή την στιγμή παγκοσμίως, ολες οι χώρες που βρίσκονται εν μέσω πανδημίας   η οικονομική καταστροφή  και ο εγκλεισμός οδηγεί στα άκρα τα ήδη θυμωμένα συναισθήματα βίας που υπάρχουν ,σε ορισμένους ανθρώπους,  και αν μπορούσαν, να τα διοχετεύσουν προ κωρωνοου στην εργασία τους η σε μια έξοδο, η άθλημα, τώρα πλέον δεν μπορούν να το διαχειριστούν και με το παραμικρό ξεσπούν στα αθώα θύματα τους στον σύντροφο τους, στο παιδί τους, η λεκτικά, η με σωματική βία,  ας κοιτάξουμε να μιλήσουμε να  πάρουμε ένα τηλέφωνο κάπου που γνωρίζουμε ότι προϋπήρχε η βία  και να δώσουμε την παρουσία μας να ξέρουν ότι έχουν ένα στήριγμα και αν δεν μπορούν να μιλήσουν ας κωδικοποιήσουμε  την συζήτηση μας   και ας τηλεφωνήσουμε εμεις στα  τηλεφωνά για βοήθεια που γνωρίζουμε   Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος. 

    ~Αριστοτέλης