Ioanna Lazarou

Idealist and Visionary

Λογοκρισία και Φίμωση

‘Αρθρο της Ίωάννας Λαζάρου – Πρόεδρος του Hellenic Diaspora Group

Ένα νέο πλήγμα δέχονται οι εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων από εκείνους που επιθυμούν να τους κλείσουν για να τους φιμώσουν επιβάλλοντας τους επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις. Γιατί; Για να παραμείνουν ανοιχτές μόνο εκείνες οι μεγάλες εφημερίδες που μπορούν να ελεγχθούν, με το αζημίωτο φυσικά. Αν δεν είναι αυτό φίμωση της αλήθειας, τι είναι;

Οι εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων, όπως είναι λογικό, απαιτούν την διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών καταχωρήσεων και μετά το 2021, ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας. Έχει τονιστεί ήδη στους κυβερνώντες, μετά από συνάντηση της αντιπροσωπείας Ενώσεων Επαρχιακού Τύπου στις 16-10-2019 με τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα πως αν καταργηθεί αυτή η υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων, το μεγαλύτερο ποσοστό των άνω των 240 εβδομαδιαίων και ημερήσιων εφημερίδων θα κλείσουν.

Με άλλα λόγια, αυτό συνεπάγεται το κλείσιμο περιφερειακών εφημερίδων και τον πλουτισμό των μεγάλων ελεγχόμενων. Οι δημοσιεύσεις αυτές αποτελούν το κύριο έσοδο τους.

Ο κύριος Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως θα δοθεί μια παράταση, κάτι που βέβαια σημαίνει πως θα καταργηθούν γιατί είναι μνημονιακή υποχρέωση. Η παράταση αυτή είναι ένα έτος, κάτι που παρουσιάζεται και ως δώρο προς τον περιφερειακό τύπο στα πλαίσια στήριξης του κορωνοϊού.

Τι θα συνέβαινε όμως αν δεν ήμασταν στην εποχή της πανδημίας; Η παράταση δεν θα συζητούνταν καν. Η κατάργηση λοιπόν, είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2021 και οι 240 εφημερίδες δεν θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν τον απαραίτητο σχεδιασμό πέραν του ενός έτους.

Πέρα από αυτή την αισχρή κατάσταση, έχει επιβληθεί και ένα χαράτσι στον περιφερειακό τύπο. Το γνωστό πλέον 2% επί του τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, επειδή ο περιφερειακός τύπος είναι ένας πλούσιος κλάδος σε κάποιον άλλο κόσμο.

Όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, έσπευσαν όλοι να πουν πόσο δίκιο έχουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Όλα όμως έμειναν στα λόγια. Να σημειωθεί πως ο περιφερειακός τύπος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ, παρόλα αυτά οι απώλειες εκατομμυρίων έπρεπε να καλυφθούν από το υστέρημα αυτών των εκδοτών.

Όσοι εργάζονται στον επαρχιακό τύπο, πρέπει πλέον να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ και οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν το 2% ου τζίρου τους χωρίς να λαμβάνουν τίποτα πίσω.

Ακόμη χειρότερα, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αρνείται να προσφέρει κάποια παροχή σε όσους εργαζομένους είναι μερικώς απασχολούμενοι με την αιτιολογία ότι δεν το επιτρέπει το καταστατικό τους. Βέβαια, ζητούν τα ασφάλιστρα και δεν δέχονται να ασφαλίσουν επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερος από πέντε εργαζομένους πλήρης απασχόλησης.

Πόσα πλήγματα πια θα δεχθεί ο περιφερειακός τύπος από κυβερνώντες που επιθυμούν την φίμωση της αλήθειας;

Χωρίς καμία στήριξη, παρά το λεγόμενο 26% που υποστηρίζεται πως πήρε ο περιφερειακός τύπος από το διαφημιστικό πρόγραμμα “Μένουμε Σπίτι”, υπάρχουν μαρτυρίες πως το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο.

Τι θα γίνει λοιπόν με αυτή την κατάσταση; Ποιο θα είναι το αντίκτυπο στην κοινωνία αν κλείσουν οι φορείς της αλήθειας; Τι σκοπό και τους στόχους ποιων θα εξυπηρετήσει αυτή η κατάσταση; Ο περιφερειακός τύπος είναι αυτός που με τη μορφή έντυπων εφημερίδων προβάλλει την αλήθεια.

Ξεκίνησαν να μας φιμώνουν με την μάσκα και στο τέλος θα μας αφαιρέσουν το δικαίωμα μας στην ελευθερία. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως μέλη της κοινωνίας για αυτή την κατάσταση;

Να σταθούμε κοντά στις επαρχιακές εφημερίδες και να τις στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Μια μικρή για εμάς κίνηση μπορεί για τον περιφερειακό τύπο να σημαίνει πολλά. Η στήριξη της αλήθειας και την ελευθερίας είναι ζωτικής σημασίας που θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε σε όλα τα σχέδια εξόντωσης που έχουν καταστρώσει εις βάρος του Ελληνικού λαού.